Ortodonti alanında ülkemizin temel eğitim kurumlarından biri olan Anabilim Dalımız 1973 yılından bu yana yetiştirdiği uzmanlar ile ortodontik problemlerin tedavisi konusunda öncü olmuştur. 2011 yılına kadar Ortodonti alanında doktora eğitimi yapan Ana Bilim Dalımız, 2012 itibaren uzmanlık eğitimlerinin diş hekimliği alanında tanımlanmasıyla merkezi Diş Hekimliğinde Uzmanlık (DUS) sınavını başaran adayları uzman olarak yetiştirmektedir. Anabilim Dalımızda lisansüstü eğitimlerini tamamlayanlardan akademisyen olarak çalışmalarına devam eden mezunlarımızın bir bölümü ülkemizde yeni Ortodonti Ana Bilim Dallarının kurulmasına öncülük etmişler ya da önemli görevler üstlenmişlerdir. Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ortodonti Anabilim Dalında, her yaştan diş-çene uyumsuzluğu olan, çapraşık dişleri bulunan hastalarda hareketli veya sabit aygıtlar kullanılarak ideal bir diş dizisi elde edilmesi, aynı zamanda iskeletsel bozuklukların, büyüme yönlendirmesi yapılarak veya cerrahi tedavilerle birlikte düzeltilmesi sağlanmaktadır. Kliniğimizde uygulanan tedaviler, hareketli, fonksiyonel ve sabit aparey tedavileri, erken dönem ortodontik tedaviler, ağız dışı aparey uygulamaları, erişkin ortodontik tedavisi, lingual ortodonti ve şeffaf plak tedavisi, dudak damak yarığı, uyku apnesi ve temporomandibular eklem tedavileri, ortognatik cerrahi, travma splinti uygulamaları ve pekiştirme tedavileridir.
Diş hekimliği eğitimi: Diş Hekimliği öğrencileri, 1. sınıfta 1 saatlik Ortodonti tanıtım dersini takiben 3. ve 4. sınıflarda 28’er saat teorik Ortodonti eğitimi almaktadırlar. 4. ve 5. sınıflarda küçük gruplar halinde sırasıyla 44 saat ve 60 saat teşhis ve tedavi planlaması, vaka tartışması ve klinik uygulama eğitimi almaktadırlar.
Uzmanlık eğitimi: Uzmanlık eğitimi 4 yıllık bir programdır. Uzmanlık eğitim programı çerçevesinde 1 ay Ağız Diş Çene Cerrahisi ve 1 ay Periodontoloji rotasyonu yapılmaktadır. Klinik olarak hareketli apareylerle başlanılan ortodontik uygulama eğitimleri, 3 ay sonunda sabit ortodontik tedavi uygulamaları eklenerek devam etmektedir. Eğitimin 1. ve 2. yılında kıdemlilik için yeterlilik sınavı, 4. yıl sonunda ise tez savunma ve uzmanlık bitirme sınavları uygulanmaktadır.
Eğitim programı: -Haftada 1 gün Ortodonti-Plastik Cerrahi ortak konseyi (Ortognatik tedavi) Pazartesi saat 10:00-11:00) -Haftada 1 gün Ortodonti-Plastik Cerrahi ortak konseyi (Dudak damak yarığı tedavisi) Pazartesi saat 11:00-12:00) - Haftada 1 gün Ortodonti-KBB- Göğüs Hastalıkları ortak konseyi (Uyku apnesi tedavisi) Pazartesi saat 11:00-12:00) - Haftada 1 gün makale saati (Pazartesi saat 9:00-9:45) - Haftada 1 gün vaka tartışması toplantısı (Salı saat 9:00-12.00) -15 günde bir seminer (Salı 11.00-12.00)
Uzmanlık öğrencileri, Anabilim Dalımızda yapılan bütün ortodontik tedavileri uygulayabilmekte ve tedavinin her aşamasını sorumlu öğretim üyesinin danışmanlığında yürütmektedirler. Uzmanlık eğitimleri süresince diş hekimliği öğrencisinin eğitiminde de yer alarak onları eğitirken kendi eğitimlerini de pekiştirmektedirler.
Anabilim Dalı Başkanı
Dr. Öğr. Üyesi Cenk Ahmet AKCAN
Öğr.Gör. Gediz AKSÖZ
Uzm.Dt. Seher KARACA
Uzm.Dt. Kübra Hilal TÜRKOĞLU BOYNUYOĞUN
Dt. Enes ERDOĞAN
Dt.Yüksel Ceren BOZ
Dt. Sümeyye AĞAÇDAN
Dt. Burak ŞANLI
Dt.Hüseyin EFE
Dt.Aybüke ÖZYALIN ÖZEROL
Dt. Hilal Nur KÜLAHÇI
Dt.Seda SARI
Dt.Büşra UYSAL
Dt. Buse KEMER
Dt. Nesibe PORSUK
Dt. Mustafa ÖZCAN